De Chinese aandelenbeurzen boekten woensdag terreinwinst, terwijl de overige Aziatische markten terrein verloren. 

Peking nam opnieuw maatregelen om de eigen munt, de yuan, in te dammen en leek er eindelijk in te slagen de beurzen in rustiger vaarwater te brengen. De beurs in Seoul stond onder druk nadat Noord-Korea een proef met een kernbom uitvoerde.

China verlaagde voor de zevende achtereenvolgende dag de referentiekoers voor de yuan, die binnen 2 procent van dat punt moet blijven. Het is een van de instrumenten die Peking gebruikt om de economie aan te jagen. China veroorzaakte vorig jaar een schok op de wereldwijde aandelenmarkten met een devaluatie van de yuan.

''Totdat China stopt met het afzwakken van de yuan zullen aandelenmarkten wereldwijd moeite hebben te stabiliseren'', zei een handelaar in Tokio. ''De stappen die Peking neemt om de export, en daarmee de economie, aan te jagen, creëren elders problemen. Japan is één van de slachtoffers vanwege de overlap met een groot deel van het Chinese bedrijfsleven''.

Verbod

Verder gaf een mogelijke verlenging van een tijdelijke verbod op de verkoop van aandelen door grootaandeelhouders van bedrijven de Chinese markten een duwtje in de rug. Caixin Media en marktonderzoeker Markit maakten bekend dat hun inkoopmanagersindex voor de dienstensector in december uitkwam op 50,2, tegen 51,2 in november. Daarmee is de indicator van de bedrijvigheid in de sector gedaald tot het op één na laagste niveau in tien jaar.

De aandelenbeurs in Shanghai steeg 2,3 procent en de graadmeter in Shenzhen won 2,6 procent.

In Tokio daalde de toonaangevende Nikkei-index 1 procent tot 18.191,32 punten. De Kospi in Seoul moest 0,3 procent terug. Overigens stonden in zowel Tokio als Seoul leveranciers aan Apple onder druk, na berichten dat het Amerikaanse bedrijf zijn iPhone-productie gaat verminderen. De All Ordinaries in Sydney leverde 1,2 procent in. De Hang Seng in Hongkong stond in de middaghandel 0,9 procent in het rood.