De bewindvoerders van Macintosh Retail hebben nu ook het faillissement aangevraagd voor de afzonderlijke ketens Dolcis, Invito, Manfield en PRO Sport. 

Ook voor Macintosh E-commerce en Steve Madden geldt dit. Het bestuur van Scapino vraagt uitstel van betaling aan. 

Het moederbedrijf van de schoenenketens zelf was vorig week al officieel failliet verklaard. Voor de meeste andere vennootschappen was tot nu toe alleen uitstel van betaling gevraagd en verkregen.

De bewindvoerders verwachten dat hun verzoek om de surseances om te zetten in een faillissement dinsdag nog wordt behandeld door de rechtbank in Maastricht. Alle winkels en webshops blijven voorlopig open. Producten ruilen en retourneren is ook nog steeds mogelijk.

Voorwaarden

Ook als het faillissement al is uitgesproken, blijven de huidige voorwaarden vooralsnog gelden. Met het openhouden van de webwinkels hoopt het bedrijf de ketens zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor potentiële kopers. Zo'n 15 procent van de totale verkopen van Macintosh wordt via de webwinkels gedaan.

Bewindvoerders zijn op dit moment samen met de banken in gesprek met overnamekandidaten voor de Macintosh Groep. Daarbij worden alle scenario’s onderzocht, inclusief een verkoop van delen van het retailbedrijf.

De aandeelhouders van Macintosh hoeven geen enkele opbrengst meer te verwachten, zo was eerder al duidelijk geworden. 

Somber

''Het ziet er niet best uit. Dit is niet positief'', zegt vakbondsbestuurder Kitty Huntjens van CNV. CNV hoopte dat de ketens nog verkocht konden worden, zonder dat ze failliet hoefden te gaan. Dit blijkt niet te zijn gelukt.

Ook wat betreft Scapino, dat er iets minder slecht voor staat, is bestuurder Huntjens inmiddels somber. Ze vreest dat er geen kopers voor de ketens als geheel meer worden gevonden. Volgens haar moet nu eerder worden gedacht aan overnames van losse filialen.

Vijfhonderd winkels

Macintosh telt ruim vijfhonderd winkels in Nederland, België en Luxemburg. Er werken in totaal 5.500 mensen.

Het bedrijf ging ten onder aan een hoge schuldenlast en slechte marktomstandigheden. Om uit de financiële zorgen te komen, verkocht Macintosh de laatste tijd al een aantal bedrijfsonderdelen, waaronder de interieurwinkels van Kwantum, Belcompany en Halfords.

Met alleen nog schoenenzaken in de Benelux in zijn bezit hoopte de retailer op een goed najaar. De verkopen in november en de eerste weken van december vielen echter zwaar tegen. Daardoor kwamen ook de verbeteringen die het bedrijf wilde doorvoeren in zijn winkels onvoldoende uit de verf.