Het Duitse bedrijfsleven ziet grote kansen in Iran na het opheffen van de economische sancties tegen het land.

''Iedereen staat in de startblokken'', aldus de Duitse Industrie- en Handelskamer (DIHK) tegen het Duitse persbureau DPA. De verwachting is dat de Duitse export naar Iran dit jaar een dubbelcijferige groei zal laten zien. 

In drie jaar tijd kan het handelsvolume tussen Duitsland en Iran verdubbelen tot 5 miljard euro, denkt de DIHK. Over vijf tot zeven jaar is een volume mogelijk van 10 miljard euro.

Duitse machinebouwers, autofabrikanten, farmaceuten en levensmiddelenproducenten zullen naar verwachting goede zaken kunnen doen in het land.

Goudkoorts

Het Duitse logistiekconcern DB Schenker spreekt van een ''soort goudkoorts'' rond Iran. Dat bedrijf is van plan direct weer zaken te gaan doen in Iran na het opheffen van de westerse sancties.

Iran behoorde in het verleden tot de belangrijkste internationale exportmarkten van Duitsland. Dat toont volgens de DIHK aan hoe belangrijk het land met circa 80 miljoen inwoners in potentie kan zijn voor het Duitse bedrijfsleven.

Omdat veel machines in Iran verouderd zijn, denkt de brancheorganisatie dat er veel vraag zal zijn naar machines en technologie van Duitse makelij.

Afgelopen zomer was al een Duitse handelsdelegatie afgereisd naar Teheran om de economische en politieke banden met Iran aan te halen.