Bijna de helft van de Nederlandse beleggers heeft vertrouwen in 2016 en denkt dat de AEX meer dan 5 procent stijgt.

Dat schrijft ING zaterdag in zijn maandelijkse Beleggersbarometer.

Ongeveer de helft van de Nederlandse beleggers denkt dat de terroristische dreiging negatieve invloed heeft op de Nederlandse economie.

De zogenoemde Beleggersbarometer van de bank kwam in december uit op 131 punten. De indicator, die loopt van 0 tot 200, was in november nog gestegen naar 136 punten. Dat de stijging niet doorzet, komt volgens de bank doordat men nu minder positief is.

'Geen hooggespannen verwachtingen'

De beleggers zijn positiever over 2016. Bijna de helft (45 procent) van de beleggers verwacht een stijging van de AEX van meer dan 5 procent, een daling wordt nauwelijks verwacht. "Ondanks dat de belegger toch wat somberder gestemd is dan in november, zien zij het nieuwe jaar met vertrouwen tegemoet", aldus Bob Homan, hoofd ING Investment Office.

De verwachtingen zijn volgens Homan niet hooggespannen, want 73 procent verwacht een stijging van de AEX tussen de 0 en 10 procent.

Ruim de helft van de beleggers verwacht dat de terroristische dreiging een (met name tijdelijke) terugval van de koersen zal veroorzaken. De meeste beleggers zeggen niet anders te gaan handelen  op de beurs. Eén op de vijf zelf-handelende beleggers reageert wel door juist te kiezen voor bepaalde aandelen of fondsen.