Wall Street sluit jaar af met verlies

De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag op de laatste dag van 2015 met verlies afgesloten.

In een magere en nieuwsarme markt kwam de breed samengestelde S&P 500-index daardoor uit op het eerste, minieme, jaarverlies na drie achtereenvolgende jaren van winst.

De Dow-Jonesindex eindigde 1 procent in de min op 17.425,03 punten. De S&P 500 zakte 0,9 procent tot 2043,94 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde 1,2 procent in tot 5007,41 punten.

De S&P 500 sloot 0,7 procent onder de slotstand van 2014. Die nagenoeg gelijke stand verbloemt de flinke rit die de toonaangevende graadmeter heeft gemaakt. Op het hoogtepunt van dit jaar, in mei, stond de index op een winst van 3 procent. Bij het dieptepunt in augustus stond een min van 9 procent voor 2015 op de borden.

Dow Jones

De Dow Jones, die het verloop weergeeft van dertig hoofdfondsen, ging dit jaar ruim 2 procent omlaag. De door technologiebedrijven gedomineerde Nasdaq deed het veel beter dan de andere hoofdgraadmeters en won ruim 6 procent.

Internetbedrijven waren dan ook de grote winnaars van 2015. Daarbij spanden Netflix en Amazon de kroon, met een ruimschootse verdubbeling van hun beurswaarde. Donderdag leverden beide bedrijven circa 2 procent in.

Het beursjaar stond grotendeels in het teken van de Federal Reserve, die uiteindelijk op de valreep van 2015 de rente in de VS voor het eerst in bijna tien jaar verhoogde. De grote vraag voor 2016 is in welk tempo de centrale bankiers verdergaan bij de verkrapping van hun monetaire beleid.

Olie

Daarnaast eiste de verdere daling van de olieprijs veel aandacht. De prijs van een vat Amerikaanse olie (WTI) zakte dit jaar met ongeveer een derde en bereikte daarmee het laagste punt in jaren.

Op de laatste dag van het jaar werd WTI wel 1 procent duurder, bij 36,98 dollar per vat. Chevron en ExxonMobil hielden de schade relatief beperkt in de roodgekleurde Dow Jones. De olieconcerns leverden 0,2 procent in.

De dollar sterkte dit jaar verder aan, door het strengere monetaire beleid in de VS en de nieuwe stimuleringsmaatregelen die de Europese Centrale Bank daartegenover stelde. Aan het einde van het jaar werd de euro voor 1,0865 dollar verhandeld. Bij de vorige jaarwisseling was de Europese munt nog 1,12 dollar waard.

Lees meer over:
Tip de redactie