De Europese beurzen zijn de laatste, verkorte, handelssessie van 2015 donderdag met verliezen de handel uitgegaan. In Amsterdam werd de jaarwinst van de AEX daarmee iets gedrukt, tot 4,1 procent.

De hoofdgraadmeter van het Damrak sloot op oudejaarsdag 1 procent in de min op 441,82 punten. De AEX eindigde 2014 op 424,47 punten en bereikte in april met 510,55 punten de hoogste stand van dit jaar.

De Midkap zakte donderdag 0,3 procent tot 698,03 punten. De index van middelgrote bedrijven ging ruim 10 procent vooruit in 2015.

De beurzen in Londen en Parijs verloren op de laatste dag van het jaar tot 0,9 procent. Voor de CAC-index in Parijs resteerde daardoor een jaarwinst van 8,5 procent. De FTSE in Londen verloor in 2015 krap 5 procent aan beurswaarde.

In Frankfurt sloot de DAX het jaar woensdag al af met een winst 10 procent, terwijl in New York donderdag nog een normale handelssessie wordt afgewerkt.

In Frankfurt sloot de DAX het jaar woensdag al af met een winst 10 procent, terwijl in New York donderdag nog een normale handelssessie wordt afgewerkt.

Randstad

Het aandeel Randstad bleek de grote winnaar in de AEX van 2015. Het uitzendconcern sloot het jaar ruim 45 procent in de plus. Ook TNT, ING, Ahold, Heineken en KPN bleken zeer rendabele investeringen.

Delta Lloyd kreeg de hardste klappen van alle 25 hoofdfondsen aan het Damrak. De verzekeraar zag zijn beurswaarde in 2015 circa 70 procent slinken. De malaise in de grondstoffensector ging verder niet onopgemerkt aan het Damrak voorbij. Zo zag Shell bijna een kwart en ArcelorMittal ruim de helft van de beurswaarde verdampen.

Altice

Altice was donderdag de sterkste stijger in de hoofdindex met een winst van 2,8 procent. Ahold sloot de rij met min van 2 procent. In de MidKap was Fagron blikvanger met een winst van 3,4 procent. De leverancier van apothekersingrediënten heeft van zijn financiers wat meer ademruimte gekregen.

De olieprijs ging donderdag na een korte opleving verder onderuit. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent goedkoper en kostte 36,32 dollar. De prijs van een vat Brentolie zakte 0,6 procent naar 36,24 dollar. De euro was bij de slotbel 1,0886 waard, tegen 1,0915 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag.

Vrijdag zijn de beurzen in Europa, de VS en Azië de hele dag gesloten. De handel wordt maandag hervat.