Europese beurzen eensgezind omlaag

De belangrijkste Europese effectenbeurzen stonden woensdagmiddag eensgezind lager.

De daling van de olieprijzen zette de koersen weer onder druk. Beleggers moesten het op de laatste volle handelsdag van 2015 verder met een nagenoeg lege agenda doen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde kort na de openingbel op Wall Street 0,4 procent lager op 445,66 punten. De Midkap klom 0,2 procent naar 700,25 punten. De beurs in Parijs daalde 0,5 procent en de Londense FTSE-index leverde 0,7 procent in. De DAX in Frankfurt verloor 1,1 procent. De Duitse beurs, die donderdag gesloten blijft, koerst evenwel af op een jaarwinst van ruim 10 procent.

Staalproducent Arcelormittal was met een plus van 2,5 procent koploper in de AEX. Verffabrikant AkzoNobel sloot de rij in de hoofdindex in Amsterdam met een min van 1,2 procent.

Shell

Olie- en gasconcern Shell verloor 0,8 procent. Het bedrijf kan zich samen met Statoil en Vermillion Energy gaan richten op de productie van gas uit het zogeheten Corrib-project voor de westkust van Ierland. De Ierse overheid gaf als laatste van de betrokken autoriteiten groen licht.

Macintosch Retail kelderde 57 procent tot 3 eurocent. De bewindvoerders van het bedrijf hebben het faillissement van de retailketen aangevraagd. In samenwerking met het bedrijf worden alle mogelijkheden onderzocht. Daartoe behoort ook de verkoop van de onderneming, in delen of in haar geheel. De winkels van Macintosh blijven voorlopig open.

Julius Baer

In Zürich dikte Julius Baer 1,2 procent aan. De Zwitserse bank heeft bijna 200 miljoen dollar opzijgelegd voor een schikking in een Amerikaans belastingonderzoek. De bank zou volgens de Amerikaanse autoriteiten rijke Amerikanen hebben geholpen om de belastingen te ontduiken.

De euro was 1,0933 dollar waard, tegen 1,0914 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op dinsdag. De olieprijzen zakten weer weg na het herstel van een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 2,5 procent goedkoper op 36,94 dollar. De prijs van Brentolie daalde 2,2 procent tot 36,95 dollar per vat.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie