Tech en olie drijvende krachten Wall Street

De Amerikaanse aandelenbeurzen stonden dinsdag stevig in de plus, vooral dankzij winsten bij technologie- en energiebedrijven. 

Bij gebrek aan richtinggevend nieuws wordt op de laatste twee volle handelsdagen van dit jaar weinig vuurwerk meer verwacht. De Nasdaq heeft als enige van de drie toonaangevende indices noemenswaardig terrein gewonnen dit jaar, met een plus van bijna 8 procent.

De Dow-Jonesindex sloot 1,1 procent in de plus op 17.720,98 punten. Voor het hele jaar staat de index wel ietsje (0,6 procent) in het rood. De S&P 500 steeg 1,1 procent tot 2078, 36 punten, waarmee de graadmeter dit jaar bijna 1 procent vooruit is gegaan. De Nasdaq won 1,3 procent tot 5107,94 punten.

''Beleggers staan, gemiddeld genomen, op de kruising van zorgen en optimisme'', zei een beleggingsstrateeg. ''De lage olieprijzen leiden tot vraagtekens rond de groei van de wereldeconomie en kunnen resulteren in een matige winstontwikkeling bij bedrijven''.

Apple (plus 1,8 procent) en Amazon waren de drijvende krachten achter de winst voor de S&P 500. Apple stond de afgelopen dagen juist onder druk door zorgen over mogelijk tegenvallende verkoopcijfers over zijn iPhones.

Amazon

Webwinkel Amazon steeg 2,8 procent nadat het bedrijf bekendmaakte in de derde week van december meer dan 3 miljoen nieuwe leden te hebben geworven voor zijn klantloyaliteitsprogramma. Dat geldt als een gunstig teken voor het verkoopvolume in de voor detailhandelaren belangrijkste periode van het jaar.

Garagebedrijf Pep Boys maakte bekend alsnog in te stemmen met een overname door de activistische investeerder Carl Icahn, die het bedrijf waardeert op ruim 1 miljard dollar. Miljardair Icahn verhoogde zijn bod maandag tot 18,50 dollar per aandeel.

Dat bod wordt door Pep Boys nu beter geacht dan het eerder geaccepteerde bod van Bridgestone. Beleggers leken te hopen op een tegenbod van Bridgestone gezien de koerswinst van 8,8 procent tot 18,94 dollar.

Chevron

Olieconcerns als Exxon Mobil (plus 0,5 procent) en Chevron (plus 1 procent) profiteerden samen met andere energiebedrijven van een herstellende olieprijs. Na een daling van bijna 4 procent op maandag steeg de prijs van een vat Amerikaanse olie met 2,9 procent tot 37,87 dollar.

De euro was 1,0935 dollar waard, tegen 1,0914 dollar bij het Europese slot.

Tip de redactie