De Europese aandelenbeurzen herstelden dinsdag ruimschoots van de verliezen op maandag. De inhaalslag was mede te danken aan een stijging van de olieprijzen, die een dag eerder nog fors daalden. 

Verzekeraar NN spande de kroon in de AEX, terwijl ook de zwaargewichten Shell en Unilever een flinke duit in het zakje deden.

De AEX sloot 1,6 procent hoger op 447,70 punten en de Midkap steeg 1,2 procent tot 699,14 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs wonnen tot 1,9 procent, terwijl de FTSE in Londen wat achterbleef met een plus van 1 procent. De Britse beurs werd vooral beknot door verliezen in de mijnbouwsector.

NN steeg 2,6 procent, terwijl branchegenoot Delta Lloyd opnieuw uit de gratie was. De verzekeraar, die sinds augustus een aanzienlijk deel van zijn beurswaarde zag verdampen, was met een verlies van 3,3 procent de hekkensluiter in de AEX.

Heineken

Heineken volgde NN op de voet met een winst van 2,5 procent. De plus bij de bierbrouwer was mede te danken aan gunstige analistenrapporten die een versnelling van de omzetgroei voorspelden in de komende maanden.

DSM en Philips streken winsten op tot 2,2 procent en Shell (plus 2,1 procent) en Unilever (plus 2 procent) deden ook goede zaken. Shell profiteerde van een herstel van de olieprijzen. Een vat Amerikaanse olie werd 2,4 procent duurder op 37,69 dollar en de prijs van Brentolie liep met 2,5 procent op tot 37,52 dollar.

Arcelormittal

Ook Arcelormittal (min 2,4 procent) was onderin te vinden. Het staalconcern, dat ook over omvangrijke mijnbouwactiviteiten beschikt, had opnieuw last van dalende metaalprijzen.

Hetzelfde gold voor de in Londen genoteerde mijnbouwers Antofagasta en Rio Tinto, die tot 1,4 procent inleverden. Anglo American, dat zijn financiën wil versterken door onderdelen te verkopen en het dividend te schrappen, verloor 6,3 procent.

Ballast Nedam

Op de lokale markt zakte Ballast Nedam 16,4 procent tot 23 eurocent. Het noodlijdende bouwbedrijf verdwijnt waarschijnlijk op korte termijn van de beurs.

Het Turkse Renaissance Construction, de nieuwe eigenaar van Ballast, heeft na afronding van de claimemissie een belang van 97,8 procent in de bouwer en wil zo snel mogelijk de beursnotering beëindigen.

De euro was 1,0914 dollar waard, tegen 1,0985 dollar bij het Europese slot op maandag.