De aandelenbeurzen in New York stonden maandag in het laatste handelsuur licht in de min. 

De olieprijs zette de dalende lijn van heel 2015 aan het begin van de laatste week van het jaar door en speelde daarmee opnieuw een hoofdrol op Wall Street.

Ruim een half uur voor het slot stond de Dow-Jonesindex 0,2 procent lager op 17.514 punten. De brede S&P 500 zakte 0,3 procent tot 2054 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging ook 0,3 procent omlaag, naar 5032 punten.

De olieprijs ging maandag opnieuw onderuit, onder meer door het vooruitzicht op een hogere olieproductie in Iran en aanhoudende zorgen over de groei van de Chinese economie. Amerikaanse olie werd ruim 3 procent goedkoper bij 36,80 dollar per vat. De olieprijs staat daarmee momenteel ruim 30 procent onder het niveau van eind 2014. Olieconcern Chevron stond met een verlies van 2 procent onderaan de Dow Jones. Concurrent ExxonMobil verloor 1 procent.

Star Wars

Walt Disney (plus 1,3 procent) was een van de weinige winnaars onder de dertig hoofdfondsen van de Dow. De opbrengst van Disney-kaskraker Star Wars: The Force Awakens'doorbrak zondag wereldwijd de grens van 1 miljard dollar, waardoor die mijlpaal sneller werd gehaald dan ooit.

Nike volgde met een plus van 0,6 procent. De sportartikelengigant heeft een goed jaar achter de rug op Wall Street. Het aandeel Nike werd dit jaar al bijna een derde meer waard.

Farmaceut Valeant leverde 10 procent in. Het bedrijf meldde maandag dat topman Michael Pearson voorlopig buitenspel staat vanwege een zware longontsteking. Een team van andere managers neemt zijn taken over.

In tegenstelling tot in vele andere jaren is december vooralsnog geen al te beste maand voor de beurzen op Wall Street. De S&P 500 staat deze maand 1,5 procent in de min en ligt daarmee op koers voor de slechtste december sinds 2002. De tegenvallende slotmaand kost de graadmeter vooralsnog de winst van dit jaar. De index staat nu een fractie onder de slotstand van 2014.

De euro was maandagavond 1,0975 dollar waard, tegen 1,0985 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.