De aandelenmarkten in New York zijn maandag met verlies geopend. In de traditioneel magere markt van de laatste dagen van het jaar moeten beleggers het stellen zonder richtinggevend nieuws. Mogelijk zorgt de daling van de olieprijs voor wat reuring.

Vlak na de opening stond de Dow-Jonesindex 0,4 procent in de min op 17.477 punten. De brede S&P 500 zakte ook 0,4 procent, naar 2052 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde eveneens 0,4 procent in en kwam daarmee uit op 5030 punten.

De olieprijs ging maandag opnieuw onderuit. De prijs van een vat Amerikaanse olie stond vlak na 15.30 uur 2,5 procent in de min op 37,14 dollar.

De olieprijs staat daarmee momenteel zo'n 30 procent onder het niveau van eind 2014. Olieconcerns als Chevron en ExxonMobil leverden bij de opening van de beurs circa 2 procent in.

Walt Disney (plus 1 procent) was de enige winnaar onder de dertig hoofdfondsen van de Dow. De opbrengst van Disney-kaskraker 'Star Wars: The Force Awakens' doorbrak zondag wereldwijd de grens van 1 miljard dollar, waardoor die mijlpaal sneller werd gehaald dan ooit.