De Nederlandsche Bank (DNB) heeft BNG Bank maandag toegevoegd aan de lijst van nationale systeembanken. Daarmee is het de vijfde bank in Nederland die gezien wordt als te groot om om te vallen.

Volgens DNB behoort BNG Bank tot de systeemrelevante banken vanwege zijn relatief grote omvang en verwevenheid. Rabobank, ING, ABN Amro en SNS Bank werden al eerder op de lijst gezet.

De toevoeging van BNG Bank komt doordat de criteria die DNB hiervoor hanteert, zijn aangepast. De wijzigingen zijn opgesteld door de Europese Bankautoriteit (EBA). Voor de overige banken verandert er niets. 

De nieuwe status van BNG betekent dat de bank vanaf nu bovenop het minimaal vereiste kapitaal een extra buffer moet aanhouden. Hieraan voldoet de bank al ruimschoots. 

BNG Bank en SNS Bank moeten een systeembuffer van 1 procent aanhouden. Voor ING Bank, Rabobank en ABN Amro geldt een buffer van 3 procent, omdat zij gezien worden als "het meest systeemrelevant". De banken mogen de buffers geleidelijk opbouwen tussen 2016 en 2019. 

De bank voor overheden en voor instellingen met een maatschappelijk belang behoort naar eigen zeggen tot de meest kredietwaardige banken ter wereld. Bij kredietbeoordelaar Moody’s heeft BNG een Aaa-rating, bij Fitch AA+ en bij Standard & Poor’s AAA.