De Europese aandelenbeurzen zijn maandag met verlies gesloten. 

In de zeer rustige laatste dagen van het turbulente beursjaar lijken beleggers niet van zins om nog grote posities in te nemen. De verdere daling van de olieprijs zette de handel daarbij onder druk.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde met een verlies van 0,8 procent op 440,49 punten. De MidKap daalde 0,4 procent naar 690,66 punten.

De DAX in Frankfurt zakte 0,7 procent, de CAC 40 in Parijs verloor 1 procent. De beurs in Londen was vanwege het lange kerstweekeinde nog gesloten.

Grootste daler in de AEX was staalproducent ArcelorMittal met een verlies van ruim 5 procent. Het bedrijf begon de laatste week van 2015 daarmee in stijl.

Arcelor leverde dit jaar al 56 procent van zijn beurswaarde in en was daarmee na Delta Lloyd de grootste verliezer onder de 25 AEX-fondsen. Delta Lloyd kreeg er maandag 1 procent bij en was daarmee de koploper in de AEX.

Olieprijs

Shell, nummer drie in het rijtje grootste verliezers van 2015, zakte bijna 3 procent. Dit kwam mede door de verdere daling van de olieprijs. Brentolie werd 2,6 procent goedkoper en kostte 36,91 dollar per vat. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 3,3 procent naar 36,86 dollar.

In de MidKap sloot PostNL de rij met een verlies van ruim 3 procent. Het aandeel steeg donderdag nog 13 procent op geruchten dat Royal Mail en Deutsche Post een overname zouden overwegen van het Nederlandse postbedrijf.

Arcadis was na Fagron (plus 3,8 procent) de aanvoerder van de MidKap, met een winst van 1,3 procent. Het bedrijf meldde maandagochtend dat het zijn doorlopende kredietfaciliteit heeft verhoogd en verlengd.

De euro noteerde op 1,0985 dollar, tegen 1,0950 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.