De vakbond CGT heeft de medewerkers van de Franse luchtvaartmaatschappij Air France opgeroepen om in 2016 opnieuw het werk neer te leggen. 

Nieuwe werkonderbrekingen zouden plaats moeten vinden op 28 januari meldt AFP op basis van Franse media. Met de staking wil de vakbond duidelijk maken dat de medewerkers niet akkoord gaan met ontslagen of het uitbesteden van werk. 

"Ook in 2016 laten we geen mensen gaan", zo luidt de leus van de vakbond in een vrijdag uitgegeven verklaring. De aangekondigde staking is het gevolg van meerdere conficten tussen de vakbonden en de directie van Air France. 

De Franse poot van luchtvaartgroep Air France-KLM slaagde er in het afgelopen jaar namelijk niet in de piloten achter een nieuw besparingsprogramma te krijgen. Daarom is het luchtvaarconcern van plan om te snijden in het vluchtaanbod. Dat gaat gepaard met het verlies van 2.900 banen in de komende twee jaar.

Ook is er vanuit de medewerkers verzet tegen de plannen van Air France-KLM om dochteronderneming Transavia uit te breiden. 

Mishandeling

Naast de aangekondigde staking wil de vakbond ook dat de aanklacht tegen vijf medewerkers van Air France ingetrokken wordt. De boze werknemers bestormden het hoofdkantoor van Air France toen daar de ondernemingsraad werd ingelicht over de plannen van het concern. Twee bestuurders van de luchtvaartmaatschappij werden door de medewerkers mishandeld.