De Amerikaanse aandelenmarkten hebben donderdag de laatste, ingekorte handelsdag voor Kerstmis afgesloten met overwegend lichte verliezen.

Na de sterke opmars van de afgelopen drie dagen ontbrak het aan impulsen om de koersen verder op de drijven.

De Dow-Jonesindex, met daarin de dertig belangrijkste beursfondsen op Wall Street, eindigde na een zeer tamme handelssessie 0,3 procent lager op 17.552,17 punten. De bredere S&P 500 sloot 0,2 procent in de min op 2060,99 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,1 procent tot 5048,49 punten.

Met name oliefondsen stonden onder druk. Chevron was de sterkste daler onder de hoofdfondsen met een verlies van 1,9 procent. Branchegenoot ExxonMobil leverde 1,1 procent in. Beide fondsen profiteerden een dag eerder nog van herstel van de olieprijzen.

Nike

Nike was ook een opvallende daler met een verlies van 1,8 procent. Woensdag verloor het aandeel ook al 2,3 procent, ondanks de publicatie van sterke kwartaalresultaten. De koers van de sportkledingfabrikant is afgelopen jaar al met een derde opgelopen.

Pakketbezorger FedEx liet weten dat het uitgerekend op de dag voor Kerstmis kampte met vertraging als gevolg van slechte weersomstandigheden. Desnoods wordt vrijdag doorgewerkt, aldus de beoogde toekomstige eigenaar van TNT. Het aandeel zakte 0,7 procent.

GW Pharmaceuticals

Bij de kleinere fondsen was GW Pharmaceuticals een opvallende stijger. De producent van medicamenten op basis van cannabis werd bijna 4 procent meer waard. Het gerenommeerde medische blad The Lancet heeft gunstige testresultaten gepubliceerd over een middel van het bedrijf tegen epilepsie.

De euro was op kerstavond 1,0950 dollar waard, net zoveel als aan het einde van de eveneens ingekorte handelssessie in Europa. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 1,6 procent tot 38,07 dollar. Brentolie werd 1 procent duurder en werd verhandeld voor 37,76 dollar per vat van 159 liter.