De Europese aandelenbeurzen zijn donderdag na een zeer rustige, verkorte handelssessie zonder grote uitslagen gesloten.

In Amsterdam schoot het aandeel PostNL omhoog door speculatie over mogelijke buitenlandse interesse in het postbedrijf.

De Amsterdamse AEX-index eindigde de dag voor Kerstmis met een winst van 0,1 procent op 444,12 punten. De MidKap steeg mede dankzij de koerswinst van PostNL 0,5 procent naar 693,49 punten. De beurs in Londen won 0,2 procent, Parijs eindigde 0,2 procent in de min. In Frankfurt werd donderdag niet gehandeld.

PostNL steeg 13 procent tot 3,70 euro. De Britse krant Daily Mail wees op geruchten dat Royal Mail een bod van 5 euro per aandeel op zijn Nederlandse evenknie zou overwegen. Ook Deutsche Post zou zijn oog op het bedrijf hebben laten vallen. Een woordvoerder gaf aan dat PostNL ''zich niet herkent'' in de geruchten.

Delta Lloyd

In de AEX zette verzekeraar Delta Lloyd de opmars van woensdag voorzichtig door, met een winst van 1,8 procent. Ondanks die plus is het bedrijf veruit de grootste verliezer van 2015 in de Amsterdamse hoofdindex. Delta Lloyd leverde dit jaar 70 procent aan beurswaarde in.

Daarmee verging het de verzekeraar nog slechter dan staalproducent ArcelorMittal, die zijn beurswaarde in 2015 ruimschoots zag halveren. Shell verloor dit jaar door de sterke daling van de olieprijs al ongeveer 22 procent.

ASML

De uitslagen bij de andere hoofdfondsen bleven donderdag beperkt. Onderaan stonden chipmachinefabrikant ASML en kabelexploitant Altice, met een verlies van bijna 1 procent.

De olieprijs kwam tot rust na de forse stijging van woensdag. De prijs van Brentolie stabiliseerde op 37,37 dollar per vat. Amerikaanse olie werd 0,4 procent duurder en kostte 37,63 dollar per vat. De euro werd voor 1,0950 dollar verhandeld, tegen 1,0875 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.

Ook op Wall Street wordt donderdag slechts een halve dag gehandeld. Vrijdag blijven de beurzen in Europa en in New York de hele dag dicht. De meeste beurzen openen de deuren maandag weer, alleen in Londen wordt tot dinsdag gewacht.