De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft vragen over de beoogde samenwerking tussen de maritieme dienstverleners Boskalis en Kotug op het gebied van havensleepdiensten in Europa.

Dat bevestigt een woordvoerster van de toezichthouder woensdag naar aanleiding van berichtgeving door Het Financieele Dagblad.

Boskalis en Kotug maakten eerder op de dag bekend dat zijn hun Europese havensleepdiensten definitief onderbrengen in een joint venture, waarin ze ieder een belang van 50 procent krijgen.

De ACM wil meer details weten over dit besluit, om vast te kunnen stellen of er sprake is van een meldingsplicht. Bij een meldingsplicht onderzoekt de ACM of een overname schadelijk is voor de concurrentie op de betreffende markt.

Bedrijven zijn verplicht een voorgenomen fusie of overname te melden bij de ACM als hun totale gezamenlijke omzet hoger is dan 150 miljoen euro en minstens twee van de betrokken bedrijven binnen Nederland een jaaromzet van 30 miljoen euro of meer halen. Nog grotere overnames moeten ook bij de Europese Commissie worden gemeld.

Aandachtsgebied

''We wachten nu eerst het standpunt en een toelichting van de partijen op dit punt af'', aldus de woordvoerster van de concurrentiewaakhond. ''Het mag overigens duidelijk zijn dat ACM deze ontwikkeling nauwgezet volgt, zeker gelet op het lopende onderzoek in de slepersmarkt, en gelet op het feit dat ACM havens al eerder als aandachtsgebied heeft benoemd.''

De ACM startte vorig jaar een onderzoek naar mogelijke overtredingen van de mededingingswet door sleepbedrijven in de Rotterdamse haven. De woordvoerster wilde woensdag niet op het verloop van dit onderzoek ingaan.

Een woordvoerder van Boskalis zei tegen het FD dat volgens de twee ondernemingen de joint venture op basis van de criteria niet meldingsplichtig is.