De Europese beurzen zijn woensdag met stevige winsten gesloten.

De kooplust onder beleggers werd op de laatste volledige handelsdag voor Kerstmis onder meer aangewakkerd door de aantrekkende olieprijs en gunstige berichten voor Europese staalfabrikanten.

De Amsterdamse AEX-index eindigde met een winst van 3 procent op 443,72 punten. De Midkap steeg 2,5 procent tot 690,34 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen gingen 2,3 tot 2,7 procent vooruit.

Staalproducent Arcelormittal voerde de AEX aan met een winst van 11 procent. Beleggers reageerden enthousiast op de aankondiging dat de VS hogere importtarieven gaan heffen op staalproducten uit China. Die worden volgens de Amerikaanse overheid nu voor dumpprijzen in de markt gezet.

Thyssenkrupp

Andere Europese staalbedrijven als Thyssenkrupp (plus 6,7 procent), SSAB (plus 13 procent) en Outokumpu (plus 10 procent) profiteerden ook fors. In de Amsterdamse Midkap werd roestvrijstaalmaker Aperam 6 procent meer waard.

In de AEX won verzekeraar Delta Lloyd 8 procent, na de verkoop van zijn volledige portefeuille beleggingen in winkelpanden. Olie- en gasbedrijf Shell kreeg er 5,5 procent bij, kabelexploitant Altice steeg bijna 7 procent.

Alle 25 fondsen in de hoofdindex van het Damrak stonden in het groen. Andere grote winnaars waren Vopak, KPN, Unilever, Boskalis en Aegon, die ruim 3 procent klommen.

USG

De Midkap kende ook alleen winnaars, op uitzender USG People (min 0,7 procent) na. Dat bedrijf won dinsdag fors na de aankondiging van het overnamebod dat werd ontvangen uit Japan.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 3,7 procent tot 37,48 dollar. Een vat Brentolie kostte 2,9 procent meer dan een dag eerder en werd verhandeld voor 37,15 dollar.

Naast Shell boekten ook andere Europese oliebedrijven hierdoor stevige winsten. In Londen won BP 4,5 procent, in Parijs kreeg Total er 3 procent bij.

De euro was 1,0875 dollar waard, tegen 1,0968 dollar bij het Europese slot op dinsdag.