De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag na een relatief rustige sessie duidelijk in de plus gesloten. Bedrijfsnieuws was schaars en handelaren verwerkten enkele macro-economische cijfers.

Een stijging van de olieprijs gaf de markt een duwtje in de rug.

De leidende Dow-Jonesindex eindigde 1 procent hoger op 17.417,27 punten. De brede S&P 500 steeg 0,9 procent tot 2038,97 punten en de technologiebeurs Nasdaq won 0,7 procent tot 5001,11 punten. De volumes op de beurs waren laag. ,,De handel dunt uit, veel mensen vertrekken langzaam voor vakantie'', aldus een aandelenhandelaar.

Voor de openingsbel bleek dat 's werelds grootste economie vorig kwartaal met 2 procent op jaarbasis is gegroeid. Eerder werd de groei op 2,1 procent geschat, na een vooruitgang met bijna 4 procent in het tweede kwartaal. Verder bleek dat de verkoop van bestaande woningen in november fors is gedaald, veel harder dan economen hadden voorzien.

Anheuser-Busch InBev won 0,6 procent. De Amerikaanse tak van het bedrijf neemt de in Colorado gevestigde brouwerij Breckenridge Brewery over voor een onbekend bedrag.

Chipotle Mexican Grill was een opvallende daler (min 5,1 procent) en noteerde voor het eerst sinds mei 2014 onder de 500 dollar per aandeel. Een mogelijk nieuwe uitbraak van e.coli bij de burrito-keten zorgde voor verschillende afwaarderingen door analisten.

Automaker Ford steeg 3,4 procent. Volgens onbevestigde mediaberichten werkt Ford samen met Google (plus 0,3 procent) aan de ontwikkeling van een zelfrijdende auto.

De euro was 1,0951 dollar waard, tegen 1,0968 dollar bij het slot van de Europese beurshandel. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1 procent tot 36,15 dollar.