De Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag overwegend met winsten de handel uitgegaan.

Op Beursplein 5 was uitzender USG de absolute uitblinker. Het moederbedrijf van uitzendmerken als Start People en Unique heeft een overnamebod ontvangen van zijn Japanse branchegenoot Recruit. Voor Macintosh lijkt het einde nabij, nadat het uitstel van betaling kreeg.

De AEX-index op Beursplein 5 ging uiteindelijk met een winst van 0,6 procent op 430,97 punten de handel uit. De Midkap steeg mede dankzij de forse winst van USG met 1,3 procent naar 673,21 punten. De beurzen in Londen won 0,8 procent, Parijs dikte 0,1 procent aan en Frankfurt zakte 0,1 procent.

USG maakte in de Midkap een koerssprong van 29,3 procent, naar 17,33 euro, na een overnamebod op de uitzender. Recruit biedt 17,50 euro per aandeel USG. Het bod wordt ondersteund door het bestuur en de commissarissen van USG, terwijl oprichter en grootaandeelhouder Alex Mulder zijn belang van 19,8 procent al heeft toegezegd.

Macintosh

Voor Macintosh lijkt het over en uit. Het aandeel van het moederbedrijf van de winkelketens Scapino, Dolcis, Invito en Manfield verloor bijna 63 procent, tot krap 5 eurocent.

Maandag raakte Macintosh al 67 procent aan beurswaarde kwijt. Eerder werd bekend dat geen van de potentiële gegadigden voor zijn winkelketens een bod op tafel heeft gelegd dat een oplossing biedt voor de huidige situatie.

Arcelormittal

In de AEX was staalproducent Arcelormittal de dagwinnaar met een winst van meer dan 6 procent. Kabelaar Altice won 0,3 procent na afronding van de overname van het Amerikaanse Suddenlink. Kunstmestproducent OCI sloot de rij met een min van 0,7 procent.

Textielfabrikant TenCate won bij de middelgrote fondsen 2,4 procent, nadat was gebleken dat de beoogde overname van de textielfabrikant nog niet van de baan is. Een groep investeerders onder leiding van Gilde verlengde de aanmeldingstermijn voor het bod tot 14 januari. Tot nu toe is slecht 60,6 procent van de aandelen aangeboden, terwijl Gilde mikte op minstens 95 procent.

De euro was bij de slotbel 1,0968 dollar waard, tegen 1,0938 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 36,38 dollar. Brentolie werd 0,1 procent duurder en kostte 36,40 dollar per vat.