Managers in de top van Volkswagen krijgen geen bonus over 2015. Volgens topman Matthias Müller moet in alle geledingen van het bedrijf de broekriem worden aangehaald. 

Ook bij dochterbedrijven Audi en Porsche, die goed zijn voor een groot deel van de winst van het moederbedrijf, worden bonussen niet uitgekeerd. "We zijn familie. In goede en in slechte tijden", zei Müller in een verklaring.

Ook de winstdeling van de mensen op de vloer wordt geschrapt. Normaliter wordt in het voorjaar circa 10 procent van de operationele winst van de automaker verdeeld onder het personeel.

Het bestuur van Volkswagen had eerder al aangegeven dat het overwoog om de bonussen te schrappen.

Resultaten

Het is sowieso de vraag of Volkswagen over dit jaar zwarte cijfers schrijft. Het bedrijf moet aan miljoenen dieselauto's technische of softwarematige aanpassingen doen. Daarvoor heeft Volkswagen 6,7 miljard euro opzijgelegd. Eventuele boetes en claims als gevolg van het schandaal met de sjoemelsoftware kunnen oplopen tot een veelvoud daarvan.

Naar verluidt heeft het bedrijf een overbruggingskrediet afgesloten van 20 miljard euro.

Ook de imagoschade zal het bedrijf geen goed doen. President-commissaris Hans Dieter Pötsch van Volkswagen stelde onlangs dat het terugwinnen van vertrouwen de hoogste prioriteit heeft.