De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met winst de handel uitgegaan. Daarmee toonde Wall Street wat herstel, na de stevige verliezen van vrijdag.

De leidende Dow-Jonesindex sloot uiteindelijk 0,7 procent hoger op 17.251,62 punten. De brede S&P 500 steeg 0,8 procent tot 2021,15 punten en de technologiebeurs Nasdaq won 0,9 procent tot 4968,92 punten.

Entertainmentbedrijf Walt Disney verloor, na een positieve opening, 1,1 procent. Het zevende deel van de sciencefictionreeks Star Wars was in zijn eerste weekend wereldwijd goed voor een recordomzet van honderden miljoenen dollars. Daarmee is de film hard op weg het succes te worden dat Disney nodig heeft om de 4 miljard dollar die in 2012 werd uitgetrokken voor de aankoop van Star Wars-producent Lucasfilm terug te verdienen.

Techreus Apple won 1,2 procent. De iPhone-producent gaat het Zweedse Ericsson weer betalen voor het gebruik van communicatietechnologie waarop dat bedrijf patent heeft. Door de deal tussen de twee bedrijven komt er een einde aan een reeks onderlinge rechtszaken.

Exploitanten van ziekenhuizen als Tenet Healthcare (plus 11,6 procent) en HCA Holdings (plus 4,9 procent) stonden in de schijnwerpers. De overheid maakte bekend dat voor volgend jaar nog eens 6 miljoen mensen zich via de subsidieregeling van 'Obamacare' hebben verzekerd van een ziektekostenverzekering.

Office Depot (min 1,5 procent) en Staples (min 0,3 procent) leverden beurswaarde in. Toezichthouder FTC is nog altijd niet akkoord met de eerder aangekondigde fusie. Aanvullende maatregelen van Staples om mededingingsbezwaren weg te nemen, waren volgens de FTC te mager.

De euro was bij het slot 1,0922 dollar waard, tegen 1,0938 dollar bij het Europese slot. De prijs van een vat Amerikaanse olie stond vlak op 34,74 dollar. Brentolie werd 1,9 procent goedkoper en kostte 36,17 dollar per vat.