De olieprijs ging maandagochtend verder onderuit. De prijs van Brentolie bereikte daarbij kortstondig het laagste niveau sinds 2004.

Brent, de maatstaf voor olie uit onder meer Europa en het Midden-Oosten, zakte maandagochtend tot 36,05 dollar per vat. Dat is de laagste prijs sinds medio 2004.

Na dat dieptepunt krabbelde de prijs weer wat op, naar 36,45 dollar per vat. Daarmee was olie bijna 1 procent goedkoper dan voor het weekeinde.

De olieprijs gaat al anderhalf jaar omlaag, nadat in juni 2014 nog een hoogtepunt van bijna 116 dollar per vat werd bereikt.

Niet opvallend laag

Het huidige prijsniveau gold in 2004 overigens niet als opvallend laag. In de jaren negentig schommelde de prijs van Brent jarenlang rond 20 dollar per vat.

Ook de prijs van Amerikaanse olie (WTI) ging maandag verder omlaag. Die staat met 34,50 dollar per vat nu op het laagste peil sinds begin 2009.

De olieprijzen bereikten in de zomer van 2008 hun hoogste niveau ooit. Brent en WTI piekten in de maanden voor de escalatie van de financiële crisis op ruim 147 dollar per vat.

Overaanbod

De olieprijzen dalen hard door het overaanbod aan olie. Vooral Arabische landen blijven veel olie oppompen, in een poging de concurrentie uit de Amerikaanse schalievelden de nek om te draaien.

Tegelijk stijgt de vraag naar olie door de matige economische groei veel minder hard dan voorheen. Vooral de afzwakkende groei in China zet druk op de oliemarkt.