Het fusiebedrijf dat ontstaat door de overname van grote delen van OCI door het Amerikaanse CF Industries wordt gevestigd in Nederland.

Dat maken de betrokken bedrijven maandag bekend.

Eerder werd besloten om het bedrijf in Groot-Brittannië te vestigen, dat besluit is onlangs echter gewijzigd. Het fusiebedrijf valt door de vestiging in Nederland ook onder de Nederlandse belastingregels.

Analisten concluderen maandag dat het besluit om het bedrijf in Nederland te vestigen, aangeeft dat de eerder aangekondigde transactie daadwerkelijk doorgaat.

Twijfels

Vorige maand rezen twijfels rond de deal door nieuwe belastingwetten in de VS. Die verhinderen Amerikaanse bedrijven om hun fiscale vestigingsplaats bij een overname naar een ander land te verhuizen dan waar de betrokken bedrijven vandaan komen. 

CF kiest nu dus voor Nederland, waar het van oorsprong Egyptische OCI al sinds enkele jaren is gevestigd.

Belang

CF maakte begin augustus de overname van de Europese en Noord-Amerikaanse activiteiten van OCI bekend. Na afronding van de transactie bezit OCI 27,7 procent van het nieuw te vormen fusiebedrijf.

Aandeelhouders van CF krijgen 72,3 procent van het gecombineerde bedrijf. De onderneming krijgt de naam CF en zal geleid worden door het huidige management van CF. De fusie moet in 2016 worden afgerond.

Het aandeel OCI stond maandag om 10.25 uur 2,5 procent in de plus op 23,19 euro.