
Moederbedrijf Dolcis wordt mogelijk verkocht
De uitbater van schoenenwinkelketens als Scapino, Dolcis en Manfield hoopt het bedrijf in zijn geheel of in delen te kunnen verkopen, maar aandeelhouders hoeven niet te rekenen op een deel van de opbrengst, liet Macintosh maandag weten.
Macintosh geeft momenteel diverse partijen inzage in de boeken. Dit moet ervoor zorgen dat de verschillende onderdelen uiteindelijk kunnen blijven bestaan. De gesprekken zijn volgens de onderneming constructief, maar nog niet afgerond.
Het moederbedrijf van ketens als Scapino, Dolcis, Invito en Manfield waarschuwde dat de verkopen in november en de eerste weken van december tegenvielen. De omzet zal het "duidelijk ontoereikende" niveau van het vierde kwartaal van 2014 daardoor niet overtreffen. Pogingen om de schoenenwinkels beter te laten draaien lopen vooralsnog ook stuk op de slechte verkopen.
Belcompany
Het winkelbedrijf werd de afgelopen jaren al stevig afgeslankt. Daarbij werd eerst telecomketen Belcompany verkocht, gevolgd door de winkels voor auto- en fietsonderdelen van Halfords.
Dit jaar werden de Britse activiteiten en de interieurwinkels van Kwantum van de hand gedaan, waardoor de focus kwam te liggen op de schoenenwinkels van het concern in de Benelux.
Met de verkopen van ketens wist Macintosh zijn schuldenlast te verlagen. Tegelijkertijd gingen de omzet en het bedrijfsresultaat echter ook verder omlaag. Daardoor bleef de schuld ten opzichte van het resultaat (ebitda) groot.
Onder druk
De beurswaarde van Macintosh is maandagochtend verder verschrompeld. Het aandeel leverde ruim twee derde van zijn waarde in. Tegen het einde van de ochtendhandel bleef er nog 12 cent per aandeel over.
Samen met de tegenvallende omzetten zet die schuld de waarde van Macintosh als geheel zwaar onder druk. In alle scenario's die nu worden onderzocht is de waarde voor aandeelhouders daardoor zo goed als nihil, waarschuwt het bedrijf.
Die waarschuwing dreunde door op het Damrak, waar de beurswaarde van Macintosh maandagochtend verschrompelde tot 16 cent per aandeel.
Het aandeel sloot afgelopen vrijdag nog op 40 cent, tegen een koers van 3,60 euro aan het begin van dit jaar. Eind maart 2011 kostte een aandeel in het winkelbedrijf nog bijna 20 euro. Medio 2007 werd zelfs een piek van ruim 35 euro bereikt.