'Duitsland ligt op schema met terughalen Duits goud'

Duitsland ligt op schema met het terughalen van Duits goud uit het buitenland. In 2020 ligt volgens plan ongeveer de helft van het edelmetaal weer opgeslagen in Duitse kluizen. 

Dat zegt bestuurder Carl-Ludwig Thiele van de Bundesbank, de Duitse centrale bank.

De Bundesbank bezit met 270.000 baren die samen 3.384 ton wegen. Het land heeft na de Verenigde Staten de grootste goudreserves ter wereld. Het grootste deel daarvan ligt nog opgeslagen in kluizen van de centrale banken in Parijs, New York en Londen.

De Bundesbank kondigde in januari 2013 aan goud te gaan terughalen. Op dat moment lag er 1.036 ton in de kluizen van de centrale bank in Frankfurt. In de jaren 2013 en 2014 werd in totaal 157 ton teruggehaald uit Parijs en New York. Hoeveel ton dit jaar naar Duitsland verhuisde, wil de centrale bank nog niet zeggen.

Landsgrenzen

Tijdens de Koude Oorlog werd het Duitse goud om veiligheidsredenen bewust buiten de landsgrenzen gehouden. Tot aan de Duitse hereniging lag er maar 77 ton in Frankfurtse kluizen. Dat was destijds slechts 2 procent van de totale goudreserves van het land.

Tot de terughaalactie werd drie jaar geleden besloten, nadat de Duitse Rekenkamer de discussie over de veiligheid van de Duits goudvoorraden in het buitenland had aangezwengeld.

De Bundesbank had daar geen enkele twijfel over, maar besloot toch de helft terug te brengen naar eigen land. Dat deed de centrale bank vanwege de publieke onrust die was ontstaan.

Lees meer over:
Tip de redactie