Chinezen verhogen bod op Zwitserse chemiereus

Het Chinese chemiebedrijf ChemChina heeft zijn bod verhoogd op het Zwitserse Syngenta. Dat is 's werelds grootste fabrikant van landbouwbestrijdingsmiddelen.

Het nieuwe bod van de Chinese staatsonderneming zou naar verluidt neerkomen op een bedrag van 44 miljard dollar. Dat is 2 miljard dollar meer dan het vorig maand uitgebrachte bod. Dat bod werd door het Zwitserse bedrijf afgewezen.

Volgens persbureau Bloomberg, dat zich baseert op ingewijden, wil ChemChina het Zwitserse concern in twee stappen overnemen. Het bedrijf wil een belang van 70 procent kopen, met een optie om in een later stadium de resterende 30 procent te verwerven.

Het bestuur van het in Basel gevestigde Syngenta komt naar verwachting nog voor het einde van het jaar bij elkaar om een besluit te nemen over het nieuwe bod.

De druk op Syngenta om te komen tot een krachtenbundeling groeit, nu de Amerikaanse chemiereuzen Dow Chemical en Dupont vorige week definitief hebben besloten te fuseren. Daardoor ontstaat een onderneming met een marktwaarde van meer dan 100 miljard dollar.

Focus

De bedoeling is dat de focus van het nieuwe fusiebedrijf komt te liggen op zaden en gewasbeschermingsmiddelen. Daarmee wordt de onderneming een geduchte concurrent van Syngenta en het Amerikaanse Monsanto.

Monsanto bracht eerder dit jaar een bod uit op zijn Zwitserse branchegenoot van ruim 46 miljard dollar, dat door Syngenta werd afgewezen. Inmiddels zouden beide partijen weer informele gesprekken met elkaar voeren over het combineren van activiteiten.

Interim-topman John Ramsay van Syngenta zei onlangs dat een deal met ChemChina minder mededingingsproblemen oplevert dan een deal met een Westerse rivaal.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie