Tankopslagbedrijf Vopak heeft overeenstemming bereikt over de verkoop van zijn drie Britse terminals, in Londen, Teesside en Windmill.

Dat maakt het Rotterdamse concern zaterdag bekend.

De verkoop van deze terminals en het afstoten van een belang in een joint-venture leveren Vopak een eenmalige winst op van 200 miljoen Britse pond (circa 275 miljoen euro). Door de transacties komt er een einde aan de activiteiten van Vopak in Groot-Brittannië.

De kopers van de drie terminals is de Australische investeringsgroep Macquarie Capital. De terminals hebben een totale opslagcapaciteit (voor olie, chemicaliën en gas) van ongeveer 700.000 kubieke meter, 

Belang

Behalve de terminals verkoopt Vopak ook zijn belang van 33,3 procent in Thames Oil Port in Essex. Daarmee is het plan om onder deze naam samen met Greenergy en Shell een import- en distributieterminal op het terrein van de voormalige Coryton-raffinaderij te vestigen, wat Vopak betreft definitief van de baan.

Greenergy neemt het belang over van Vopak en krijgt daarmee een meerderheidsbelang in het project. Shell houdt hierin een belang van 33,3 procent.

Vopak verwacht dat beide transacties aan het einde van het eerste kwartaal 2016 kunnen worden afgerond. Het tankopslagbedrijf gaat de opbrengst onder meer gebruiken voor de uitvoering van zijn groeistrategie en voor ondersteuning van zijn dividendbeleid.