Wall Street sluit vrijdag in het rood

De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag flink in het rood gesloten. 

Daarmee werd een vervolg gegeven aan de negatieve teneur die donderdag op Wall Street werd ingezet, een dag na de renteverhoging door de Federal Reserve.

De Dow-Jonesindex noteerde aan het slot van de handel 2,1 procent lager op 17.128,45 punten. De brede S&P 500 daalde 1,8 procent tot 2005,52 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor 1,6 procent tot 4923,08 punten.

Vliegtuigfabrikant Boeing stond bij de grootste dalers in de Dow met een min van 4,1 procent. Analisten zijn bezorgd dat de vraag naar vliegtuigen kan afzwakken door de wereldwijde economische afkoeling.

Verder vrezen ze dat door de lage olieprijzen er minder noodzaak is bij luchtvaartmaatschappijen om brandstofzuinige toestellen te kopen.

Citygroup

Citigroup ging 3,1 procent omlaag. De Amerikaanse bank zou van plan zijn om minstens 2000 banen te schrappen. Ook andere financiële fondsen stonden onder druk. Zo verloren JPMorgan Chase, Bank of America en Morgan Stanley tot 3,4 procent aan beurswaarde.

Het Canadese smartphonebedrijf BlackBerry (plus 10,4 procent) boekte afgelopen kwartaal een kleiner verlies dan een jaar eerder. De omzet stond opnieuw zwaar onder druk, maar de inkomsten uit softwarelicenties lieten mede dankzij een paar overnames een forse stijging zien.

BlackBerry heeft zich onder leiding van topman John Chen neergelegd bij een veel kleinere rol als smartphoneproducent.

Grondstoffensector

De grondstoffensector zat in de lift, geholpen door de hogere grondstofprijzen. Koperproducent Freeport-McMoRan won 1,5 procent en aluminiumconcern Alcoa ging 0,9 procent vooruit.

Darden Restaurants sprong 7 procent omhoog. Het moederbedrijf van de ketens Olive Garden en LongHorn Steakhouse verhoogde zijn winst- en omzetverwachtingen voor het lopende boekjaar en kwam met meevallende kwartaalcijfers naar buiten.

Entertainmentconcern Walt Disney leverde 3,8 procent in na een adviesverlaging.

De euro was 1,0866 dollar waard, tegen 1,0840 dollar bij het Europese slot. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,1 procent tot 34,56 dollar. Brentolie daalde 1 procent naar 36,68 dollar per vat.

Lees meer over:
Tip de redactie