Europese beurzen sluiten met verlies

De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag over een breed front in het rood gesloten.

Beleggers namen gas terug na de opluchtingsrally die volgde op de renteverhoging in de Verenigde Staten.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 1,1 procent lager op 434,15 punten. De Midkap zakte 0,8 procent naar 670,82 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tot 1,2 procent.

In de AEX sloot Altice de rij met een min van bijna 6 procent. Het kabelbedrijf moet geduld hebben met de goedkeuring voor de overname van Cablevision. De Amerikaanse veiligheidsdiensten maken zich zorgen over de grondstations voor satelliet-tv die bij de deal zijn inbegrepen. Staalconcern Arcelormittal ging aan kop met een winst van 4,2 procent, gevolgd door verzekeraar Delta Lloyd (plus 3,8 procent).

Bodemonderzoeker Fugro was de grootste daler in de MidKap met een verlies van ruim 13 procent na een adviesverlaging door Goldman Sachs.

SBM Offshore

SBM Offshore zette de daling voort met een min van 2,9 procent. De maritiem dienstverlener aan de olie- en gasindustrie verloor donderdag al ruim 8 procent, nadat was gebleken dat zowel de voormalige als de huidige top van SBM in Brazilië wordt verdacht van betrokkenheid bij het omkoopschandaal rond staatsoliebedrijf Petrobras.

In Londen stonden de mijnbouwers op winst, geholpen door de iets herstellende grondstofprijzen. Anglo American klom 5,7 procent, BHP Billiton steeg 2,5 procent en Rio Tinto ging 0,2 procent omhoog.

Containervervoerder

In Kopenhagen moest containervervoerder A.P. Møller-Maersk een verlies slikken van bijna 3 procent, na een afwaardering van het aandeel door Danske Bank.

De euro was 1,0840 dollar waard, tegen 1,0811 dollar bij het Europese slot op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 1,7 procent tot 35,56 dollar. Brentolie steeg 1,4 procent naar 37,58 dollar per vat.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie