Brazilië beschuldigt ex-top SBM van omkoping

De openbaar aanklager in Rio de Janeiro beschuldigt twee voormalig topmannen van SBM Offshore, Tony Mace en Didier Keller, van omkoping in Brazilië.

Dat werd donderdag bekendgemaakt.

De aanklacht houdt verband met het omvangrijke omkoopschandaal rond het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras, waar het Nederlandse SBM bij betrokken zou zijn geweest.

Naast Mace en Keller worden voormalig SBM-bestuurder Robert Zubiate en twee voormalige agenten van het bedrijf beschuldigd van betrokkenheid bij de zaak.

SBM liet weten de aantijgingen ''op basis van wat we tot nu toe hebben gehoord'' ongegrond te vinden. Het bedrijf wil opheldering van de Braziliaanse autoriteiten. De onderhandelingen met de Braziliaanse procureur-generaal, de rekenkamer en Petrobras over een schikking lopen nog.

Tussen 1998 en 2012 zou sprake zijn geweest van illegale betalingen ter waarde van 46 miljoen dollar rond contracten tussen Petrobras en SBM. Het bedrijf uit Schiedam zou daarmee opdrachten in de Braziliaanse oliesector hebben willen binnenhalen.

Mace was van 2008 tot en met 2011 topman van SBM, waar hij de opvolger was van Keller. Die stond van 2004 tot 2008 aan het roer bij de maritiem dienstverlener, die tot 2005 opereerde onder de naam IHC Caland.

Lees meer over:
Tip de redactie