Wall Street komt bij van rentefeestje

De Amerikaanse aandelenbeurzen kwamen donderdag bij van het rentefeestje dat woensdag volgde op de eerste renteverhoging van de Federal Reserve in bijna tien jaar.

Vooral de toezegging van president Janet Yellen van de centrale bank dat volgende verhogingen voorlopig gering zullen, zijn viel in goede aarde.

Kort na de openingsbel pluste de Dow-Jonesindex 0,1 procent op 17.771 punten. De S&P 500 noteerde nagenoeg onveranderd op 2072 punten en de Nasdaq won 0,2 procent tot 5083 punten.

De aandelenmarkten profiteerden jarenlang van een rentetarief van vrijwel 0 procent, dat sinds eind 2008 van kracht was. De verhoging naar 0,25 tot 0,50 procent wordt echter niet gezien als een abrupt einde van de sterke beursopmars.

Yellen zei ook dat de mate waarin de rente volgend jaar verder omhooggaat, afhangt van het herstel van de economie en de arbeidsmarkt. Daarbij wees ze erop dat het monetaire beleid ook na de eerste renteverhoging sinds 2006 zeer ondersteunend blijft.

Net als woensdag stonden banken in de belangstelling. Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs en JPMorgan Chase stonden tot 0,7 procent in de plus.

De feestvreugde ging voorbij aan biotechbedrijf KaloBios. De handel in dat aandeel werd opgeschort na het bericht dat zijn omstreden topman Martin Shkreli is gearresteerd op verdenking van fraude. Hij zou aandelen van een ander bedrijf oneigenlijk hebben gebruikt om zijn eigen schulden af te lossen.

Eerder dit jaar kwam de 32-jarige Shkreli in het nieuws door zijn voornemen om de prijs van een veelgebruikt medicijn meer dan vijftig keer te verhogen.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie