'Air France-KLM overweegt referendum besparingen'

Topman Alexandre de Juniac van Air France-KLM overweegt zijn bezuinigingsplannen in een soort referendum rechtstreeks aan het personeel voor te leggen.

Dat schrijft dagblad Le Figaro donderdag. Reden is dat enkele Franse vakbonden nog altijd weigeren in gesprek te gaan met de top van het luchtvaartconcern.

Air France-KLM ontvouwde in september vorig jaar een plan voor de jaren tot en met 2020. Extra kostenbesparingen moeten na jaren van slechte resultaten weer ruimte opleveren voor groei.

Bij KLM is met het afsluiten van soberdere cao's al een begin gemaakt, maar bij Air France hebben de vakbonden zich tegen de plannen gekeerd.

Afgelopen najaar was voor Air France de maat vol en werden drastischer maatregelen aangekondigd. Als het personeel niet bereid is alsnog meer te leveren voor hetzelfde geld, ziet het bedrijf zich gedwongen te snijden in zijn vloot en vluchtaanbod. In dat geval worden in de komende twee jaar 2900 banen geschrapt.

De aankondiging van het alternatieve bezuinigingsplan verliep tumultueus. Boze werknemers bestormden het hoofdkantoor van Air France toen daar de ondernemingsraad werd ingelicht. Twee bestuurders van de luchtvaartmaatschappij werden daarbij mishandeld.

Na dat incident leek dan toch een dialoog op gang te komen tussen Air France en de vakbonden. Maar vorige week liepen twee grote bonden die het cabinepersoneel vertegenwoordigen weer weg van de onderhandelingstafel.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie