Overname TenCate op losse schroeven

De overname van textielfabrikant TenCate door een groep investeerders onder leiding van Gilde staat op losse schroeven. Te weinig aandeelhouders hebben hun stukken aangemeld.

Dat laten de partijen donderdag weten.

De periode waarin de aandeelhouders van TenCate hun stukken konden aanmelden, verstreek woensdag. Slecht 60,6 procent van de aandelen is aangeboden, terwijl Gilde mikte op minstens 95 procent. Eerder al werd duidelijk dat de overname hoogstwaarschijnlijk niet door zou gaan als die drempel niet zou worden bereikt.

Gilde had in theorie de mogelijkheid om de lat lager te leggen. Daarvoor had minimaal twee derde van de aandelen moeten zijn aangemeld en ook die ondergrens is niet gehaald. Daarom kan de investeerder het bod niet gestand doen. Uiterlijk 21 december wordt duidelijk of het bod wordt verlengd of in getrokken.

Kritisch

Veel aandeelhouders waren kritisch over het bod van Gilde. Zij vonden de geboden prijs van 24,60 euro per aandeel (675 miljoen euro in totaal) aan de magere kant, zeker omdat het bedrijf had laten weten dat er meerdere gegadigden waren. Onder meer de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vroeg het bedrijf om opheldering.

TenCate liet daarop weten dat wel met meerdere partijen is gesproken, maar dat alleen Gilde een concreet bod op tafel heeft gelegd. Sinds bekend is wat de investeerder bereid is te betalen voor de producent van technisch textiel en kunstgras, hebben zich geen andere belangstellenden meer gemeld, stelde de onderneming vorige week.

Belang

Verder bleek op donderdag uit een melding bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dat UBS Group zijn belang in TenCate flink heeft verkleind.

UBS heeft nu een kapitaalbelang en stemrecht van 1,22 procent. Dat was bij een eerdere melding nog 5,01 procent, zo valt op te maken uit de archieven van de toezichthouder.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie