Forse winsten op Europese beurzen na renteverhoging Fed

De Europese aandelenbeurzen sloten donderdag met flinke winsten, vooral dankzij de renteverhoging die de Amerikaanse centrale bank woensdagavond aankondigde.

Aegon en Delta Lloyd stonden in Amsterdam in de belangstelling nadat De Nederlandsche Bank verklaarde dat de verzekeringsbranche klaar is voor de strengere regels die volgend jaar worden ingevoerd.

De AEX sloot 1,2 procent hoger op 438,97 punten, terwijl de MidKap 0,4 procent daalde tot 676,45 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tussen 0,7 en 2,6 procent vooruit.

Kabelaar Altice (plus 6,5 procent) was de sterkste stijger in de AEX, op de voet gevolgd door Delta Lloyd (plus 6,1 procent), dat de afgelopen maanden juist zo vaak fors aan beurswaarde verloor. Kunstmestfabrikant OCI en Aegon stegen respectievelijk 3,4 en 3,2 procent.

Galapagos

Biotechbedrijf Galapagos was aanvankelijk de uitblinker in de MidKap na de aankondiging van een overeenkomst ter waarde van honderden miljoenen euro met het Amerikaanse Gilead Sciences. In de loop van de middag nam de koerswinst, 12 procent op het hoogste punt, echter gestaag af. Galapagos besloot de dag met een koersverlies van 1,5 procent.

Dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore (min 8,1 procent) was de sterkste daler bij de middelgrote fondsen. De openbaar aanklager in Rio de Janeiro beschuldigt twee voormalig topmannen van SBM Offshore, Tony Mace en Didier Keller, van betrokkenheid bij omkoping in Brazilië.

SBM, dat bij het sluiten van de beurs liet weten opheldering te willen van de Braziliaanse autoriteiten, werkt al maanden aan een schikking vanwege zijn rol in het omkoopschandaal. Concrete resultaten zijn daarbij echter nog niet geboekt.

Stern Groep

Stern Groep dikte 4,7 procent aan. Het autobedrijf heeft in de maanden tot en met november zulke goede resultaten behaald, dat het ruimte ziet om nog voor Kerstmis een interimdividend uit te keren. RoodMicrotec steeg 7 procent. De vorige maand aangekondigde automotive-order zal volgens de toeleverancier aan de chipindustrie meer omzet opleveren dan eerder gedacht.

De euro daalde na het Fed-besluit en was 1,0811 dollar waard, tegen 1,0945 dollar bij het Europese slot op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,9 procent goedkoper op 34,86 dollar. De prijs van Brentolie daalde 0,2 procent tot 37,33 dollar per vat.

Tip de redactie