Nikkei sluit hoger na Fed-besluit

De aandelenbeurs in Tokio is donderdag hoger gesloten in navolging van de positieve stemming op Wall Street.

Beleggers verwerkten het besluit van de Federal Reserve (Fed) om de Amerikaanse rente voor het eerst in bijna tien jaar te verhogen. Een sterker dan verwachte daling van de Japanse export in november had weinig impact op de handel. De Nikkei eindigde 1,6 procent in de plus op 19.353,56 punten.

De Japanse bankaandelen Mitsubishi UFJ Financial Group en Mizuho Financial Group profiteerden van de renteverhoging in de VS en stegen 0,8 procent.

Het vertrouwen van de Fed dat de Amerikaanse economie sterk genoeg is om een hogere rente aan te kunnen zorgde ook voor winsten onder de Japanse exportbedrijven. Automaker Toyota klom 1,2 procent en elektronicabedrijf Sony kreeg er 2,4 procent bij.

De andere beursgraadmeters in het Verre Oosten lieten eveneens winsten zien. In Sydney sloot de All Ordinaries 1,5 procent hoger onder aanvoering van de Australische banken. De Kospi in Seoul won 0,4 procent en de Hang Seng-index in Hongkong steeg 0,7 procent. De Chinese Shanghai Composite stond tussentijds 1,6 procent in de plus.

Tip de redactie