Fed houdt Europese beurzen in toom

De Europese beurzen zijn woensdag zonder grote uitslagen gesloten.

De rustige handelssessie stond grotendeels in het teken van de Federal Reserve, die woensdagavond (Nederlandse tijd) naar verwachting voor het eerst in bijna tien jaar de rente in de VS verhoogt.

Op het Damrak waren de aandelen van het recent sterk afgestrafte Fagron in trek dankzij nieuwe overnamegeruchten rond het bedrijf.

In Amsterdam eindigde de AEX-index met een winst van 0,1 procent op 433,83 punten. De Midkap steeg 0,7 procent naar 679,83 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs kregen er 0,2 procent bij. De FTSE in Londen ging 0,7 procent vooruit.

Fagron

In de Midkap schoot de koers van Fagron 54 procent omhoog, naar 7 euro. Volgens zakenkrant De Tijd lonken diverse partijen naar de geplaagde toeleverancier van apothekers, die zijn beurswaarde in de afgelopen maanden zag verschrompelen.

Luchtvaartcombinatie Air France-KLM sloot 1 procent in de plus. Air France, KLM en dochter Martinair hoeven miljoenenboetes die de Europese Commissie in 2010 oplegde niet te betalen. De straffen werden nietig verklaard, omdat er volgens rechters tegenstrijdigheden zaten in de argumentatie van de commissie.

De AEX werd aangevoerd door kabelexploitant Altice, die dankzij positieve uitlatingen van analisten van Deutsche Bank 13 procent won. Verder toonde Delta Lloyd wat herstel na de recente verliesreeks. De verzekeraar kreeg er 3,5 procent bij.

SSAB

In Stockholm zakte staalproducent SSAB 10 procent. Het bedrijf verwacht in het vierde kwartaal een operationeel verlies te lijden door de moeilijkheden op de staalmarkt. In Amsterdam leverde branchegenoot Arcelormittal 1,3 procent in.

De olieprijzen ging weer stevig onderuit, waarbij het prijsverschil tussen Brentolie en Amerikaanse olie tussentijds slonk tot de kleinste marge in bijna een jaar. Amerikaanse olie werd 4 procent goedkoper en kwam uit op 35,82 dollar per vat. De prijs van Brent ging 3 procent omlaag naar 37,26 dollar per vat. Het aandeel Shell sloot in Amsterdam 0,5 procent in de min.

De euro was ruim twee uur voor het Amerikaanse rentebesluit 1,0945 dollar waard, tegen 1,0910 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.

Lees meer over:
aex
Tip de redactie