Amerikaanse beurzen stijgen verder

De Amerikaanse aandelenmarkten bouwden dinsdag voort op de koerswinsten van een dag eerder.

Beleggers zijn vooral in afwachting van het historische rentebesluit van de Federal Reserve, de koepel van centrale banken in de Verenigde Staten. Waarschijnlijk gaat woensdag voor het eerst in bijna tien jaar de rente omhoog.

De Dow-Jonesindex, waarin de dertig grootste Amerikaanse beursfondsen zijn opgenomen, eindigde 0,9 procent hoger op 17.524,91 punten. De bredere S&P 500 steeg 1,1 procent naar 2043,41 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,9 procent omhoog naar 4995,36 punten.

Net als in Europa toonden aandelen in de grondstoffensector herstel, na de harde klappen die zij de afgelopen week kregen in verband met de scherp dalende olieprijzen. De oliemaatschappijen ExxonMobil en Chevron stonden bovenaan de Dow met koerswinsten van respectievelijk 4,5 en 3,8 procent.

Banken

Banken profiteerden van het vooruitzicht van een hogere beleidsrente van de Fed. Die zal ook hun rentemarge ten goede komen, is de verwachting. Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Bank of America en Citigroup kregen er tussen de 2,8 en 3,7 procent bij.

Onderaan bij de hoofdfondsen stond 3M. Het brede industrieconcern, producent van onder meer plakband en zelfklevende memobriefjes, verlaagde voor de tweede keer dit jaar de winstverwachting voor heel 2015. De tragere groei van de wereldeconomie speelt het bedrijf parten. Het aandeel leverde 6 procent in.

Halliburton en Baker Hughes

Halliburton en Baker Hughes maakten bekend dat hun beoogde fusie vertraging oploopt. De maatregelen die de twee oliedienstverleners hebben voorgesteld om zorgen om de concurrentie weg te nemen, hebben het ministerie van Justitie nog niet overtuigd. De handel in beide aandelen werd kortstondig stilgelegd. Halliburton sloot uiteindelijk 1,5 procent hoger, Baker Hughes verloor 0,1 procent.

De euro was 1,0930 dollar waard, tegen 1,0910 dollar bij het slot van de Europese beurshandel eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,3 procent tot 37,14 dollar. Brentolie werd 1 procent duurder en werd verhandeld voor 38,30 dollar per vat.

Tip de redactie