Stevige winsten op Europese aandelenmarkten

De aandelenmarkten in Europa zijn dinsdag, daags voor het cruciale rentebesluit van de Amerikaanse koepel van centrale banken (de Federal Reserve), met flinke winsten gesloten.

Na de stevige koersdalingen van de laatste twee handelsdagen werden met name de hard afgestrafte aandelen in de grondstoffenbranche weer in genade aangenomen.

In Amsterdam sloot de AEX-index 3,1 procent hoger op 433,63 punten. De hoofdindex, die maandag onder de slotstand van vorig jaar dook, staat nu voor 2015 weer ruim negen punten in de plus. De Midkap steeg 2,6 procent naar 674,90 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt gingen 2,5 tot 3,2 procent omhoog.

Staalconcern Arcelormittal en oliemaatschappij Shell waren bovenin de AEX terug te vinden met koerswinsten van 5,5 en 3,7 procent.

Altice

De absolute koploper was kabelconcern Altice met een koerssprong van ruim 8 procent. Delta Lloyd deelde nauwelijks in de 'feestvreugde'. De aangeslagen verzekeraar stond met een plusje van slechts 0,1 procent onderaan de AEX.

Elders in Europa waren autofabrikanten waren in trek na sterke Europese autoverkopen in november. Volkswagen, dat door het dieselschandaal marktaandeel verloor in Europa, steeg desondanks 2 procent. De eveneens Duitse concurrenten BMW en Daimler kregen er respectievelijk 3 en 3,5 procent bij. De Franse branchegenoten Peugeot-Citroën en Renault wonnen in Parijs 3,3 en 2,9 procent.

Aveva

In Londen kelderde Aveva meer dan 28 procent. De beoogde fusie tussen het Britse softwarebedrijf en de softwaredivisie van het Franse industriële concern Schneider Electric is afgeketst. Schneider stond op de beurs in Parijs 0,9 procent in de plus.

De euro was 1,0910 dollar waard, tegen 1,1042 dollar bij het Europese slot op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,5 procent tot 37,19 dollar. Brentolie werd 1,9 procent duurder en werd verhandeld voor 38,63 dollar per vat.

Lees meer over:
AEX

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie