Wall Street sluit met winst

De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met winsten de handel uitgegaan. 

Beleggers in de Verenigde Staten hielden hun kruit enigszins droog, in afwachting van het mogelijk historische rentebesluit dat later deze week op de agenda staat. De stevige daling van de olieprijs kwam voorlopig ten einde.

De Dow-Jonesindex sloot uiteindelijk 0,6 procent hoger op 17.368,50 punten. De S&P 500 eindigde met een winst van 0,5 procent op 2021,94 punten en de Nasdaq ging 0,4 procent vooruit en sloot op 4952,23 punten.

De verwachting is dat de Fed woensdag de renteverhoging aankondigt, de eerste in bijna tien jaar. Die stap lijkt na recente toespelingen van Fed-president Janet Yellen zo goed als zeker, de grote vraag is hoe de centrale bankiers in 2016 verdergaan.

Zorgen

Hoewel de Amerikaanse economie volgens de Fed nu krachtig genoeg is om een hogere rente aan te kunnen, nemen de zorgen over de internationale economische omstandigheden alleen maar toe.

De Amerikaanse chipfabrikant Fairchild, die onlangs akkoord ging met een overname door branchegenoot ON Semiconductor, verloor 2,7 procent aan waarde. Het bedrijf maakte bekend een ander, ongevraagd bod van een onbekende partij naast zich te hebben neergelegd.

Olie-industrie

Dienstverleners aan de olie-industrie Baker Huges en Halliburton verloren respectievelijk 2,1 en 1,1 procent. Deze week beslist het Amerikaanse ministerie van Justitie of de vorig jaar aangekondigde fusie tussen de bedrijven mag doorgaan.

Producent van actiecamera's GoPro ging in de uitverkoop na een adviesverlaging. Het aandeel sloot krap 10 procent lager.

Twitter

Twitter steeg 0,3 procent nadat de onlineberichtendienst doelwit bleek te zijn geweest van een hackaanval die werd gesteund door een onbekende overheid. Techreus Apple verloor op zijn beurt 0,6 procent nadat JPMorgan Chase zijn verkoopverwachtingen voor iPhones voor heel 2016 naar beneden toe bijstelde.

De euro was 1,0988 dollar waard, tegen 1,1042 dollar bij het Europese slot. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,7 procent tot 36,24 dollar. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper en kostte 37,77 dollar per vat.

Lees meer over:
Tip de redactie