Shell schrapt nog meer banen na groen licht overname BG

De beoogde overname door Shell van gasproducent BG gaat naar verwachting wereldwijd 2.800 banen kosten. 

Dat komt neer op 3 procent van het totale aantal werknemers van het gecombineerde bedrijf, meldde Shell maandag.

Shell maakte eerder dit jaar al bekend dat het wereldwijd 7.500 arbeidsplaatsen schrapt. Het banenverlies als gevolg van de overname van BG, waarvan de potentiële kostenvoordelen op 3,5 miljard dollar worden geschat, komt daar bovenop.

Of de nieuwe reorganisatie ook gevolgen heeft voor Nederland, waar Shell onder meer zijn hoofdkantoor heeft staan, is nog onduidelijk. Het is volgens een woordvoerder nog te vroeg om aan te geven waar precies banen op de tocht staan.

Het bedrijf heeft, net zoals veel branchegenoten, last van de lage olieprijs. Olie werd maandag opnieuw goedkoper, nadat de prijzen vorige week al het sterkst daalden in twaalf maanden.  

Goedkeuring

Maandag werd bekend dat Shell van alle relevante toezichthouders toestemming heeft gekregen voor de overname van BG, nadat ook de Chinezen hun goedkeuring gaven. Eerder waren de Europese Unie, Brazilië, Australië en de Verenigde Staten al akkoord.

Met de zegen van alle relevante toezichthouders op zak, wordt de transactie binnenkort voorgelegd aan de aandeelhouders van beide bedrijven. Shell wil de overname begin volgend jaar afronden.

Recordaankoop

In april van dit jaar kondigde Shell de grootste overname in zijn bestaan aan. Het Nederlands-Britse olie- en gasconcern betaalt circa 47 miljard pond (64,3 miljard euro) voor BG.

Het bod wordt deels betaald met aandelen Shell. Omdat de koers de afgelopen weken in lijn met de olieprijs flink is gedaald, komt de uiteindelijke overnameprijs waarschijnlijk lager te liggen.  

Persbureau Bloomberg becijferde dat het aandeel Shell dit jaar 35 procent is gedaald en dat de waarde van de BG-deal daarmee is geslonken tot circa 53 miljard dollar.

Shell wordt met de aankoop 's werelds grootste producent van vloeibaar gemaakt aardgas (LNG). ''Het is een strategische overname die Shell winstgevender zal maken en beter bestand tegen een mogelijk langere periode van lage olie- en gasprijzen'', zei bestuursvoorzitter Ben van Beurden maandag.

Lees meer over:
Tip de redactie