Fagron en Arcadis onderuit op rood Damrak

De Europese beursgraadmeters zijn maandag met verlies de handel uitgegaan. De AEX-index in Amsterdam zag daarbij zijn jaarwinst verdampen.

In de MidKap gingen Arcadis en Fagron in de uitverkoop.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot uiteindelijk 2 procent lager op 420,66 punten. De hoofdindex begon dit jaar op 424,47 punten. De MidKap daalde ook 2 procent naar 657,64 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 1,9 procent.

Fagron zag krap 30 procent van zijn beurswaarde verdampen. Topman Ger van Jeveren treedt per direct terug bij de toeleverancier aan apotheken, die bovendien aangaf geen prioriteit meer te geven aan een mogelijke overname van het bedrijf. Beleggers vrezen dat de geplaagde onderneming geld zal moeten ophalen middels een zwaar verwaterende aandelenuitgifte.

Malversaties

Arcadis volgde met een min van bijna 11 procent. Het advies- en ingenieursbedrijf bevestigde mee te werken aan een onderzoek naar mogelijke malversaties door bouwbedrijven bij een groot waterproject in Brazilië. De risico's van het fraudeonderzoek zijn volgens analisten van KBC moeilijk in te schatten.

Alle fondsen in de AEX sloten in de min. TNT presteerde het minst slecht met een min van 0,4 procent. Verzekeraar Delta Lloyd ging van de hoofdfondsen het hardst onderuit met een verlies van 7,4 procent.

Shell

Shell verloor 3,5 procent. Het olie- en gasbedrijf liet weten dat na goedkeuring in China alle betrokken toezichthouders akkoord zijn met de overname van gasproducent BG en dat die deal naar verwachting wereldwijd 2800 banen zal kosten. Dat komt neer op 3 procent van het totale aantal werknemers van het gecombineerde bedrijf.

In Londen verloor AstraZeneca ruim 1 procent. Het Britse farmaceutische concern bevestigde geïnteresseerd te zijn in een mogelijk overname van het deels Nederlandse biotechnologiebedrijf Acerta Pharma.

De euro was 1,1042 dollar waard, tegen 1,0990 dollar bij het Europese slot op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 35,83 dollar. Brentolie werd 1 procent goedkoper en kostte 37,55 dollar per vat.

Lees meer over:
AEX
Tip de redactie