Olie werd maandag opnieuw goedkoper, nadat de prijzen vorige week al het sterkst daalden in twaalf maanden. 

De jongste daling werd ingeleid door de 'belofte' van Iran, dat het zijn export fors gaat opvoeren, ondanks het overaanbod van olie en de afkalvende prijzen.

Maandag ging de prijs van een vat Amerikaanse olie ruim 2 procent omlaag, naar een 34,78 dollar. Daarmee ligt die prijs voor het eerst sinds 2009 lager dan 35 dollar per vat. Brentolie werd bijna 3 procent goedkoper op 36,62 dollar per vat.

Teheran stelde dat er "absoluut geen sprake van is" dat Iran wacht met het opvoeren van zijn export totdat de prijzen tot rust komen.

De nummer twee binnen OPEC, als het gaat om productie, volgt daarmee de relatief nieuwe koers van het oliekartel van marktaandeel boven prijs. "We gaan in onze plannen uit van goedkope olie, dus wat ons betreft kunnen de prijzen verder omlaag. We zijn voorbereid op het ergste", zei onderminister van Olie Amir Hossein Zamaninia.

Olieprijzen

© NU.nl/Jerry Vermanen

Sancties

Iran is zich al maanden aan het voorbereiden op het wegvallen van westerse sancties, waarna de olie-export weer op gang kan komen. Naar verwachting is het in januari zover.

Als onderdeel van de plannen wil Teheran olie- en gasvelden aanbieden aan buitenlandse partijen. Het uitgangspunt is een productieniveau van 5,7 miljoen vaten per dag in 2020, ruim het dubbele van de huidige productie.

Diverse instanties, waaronder het Internationale Energie Agentschap, lieten de afgelopen weken weten het komende jaar weinig verandering te verwachten op de oliemarkt. De prijzen zullen onder druk blijven door een aanhoudend overaanbod.