Philips Lighting slaat de handen ineen met technologie- en softwarebedrijven als Cisco Systems, SAP, Logitech en Samsung om de mogelijkheden voor 'slimme verlichting’ te vergroten.

Dat maakt het onderdeel van Philips dat volgend jaar wordt verzelfstandigd woensdag bekend, zonder financiële details te melden.

De lichttak van Philips zet sterk in op de ontwikkeling van producten die met internet zijn verbonden. Hierbij gaat het zowel om lampen en verlichtingssystemen voor huizen en kantoren als om straatverlichting.

Slimme lampen kunnen bijvoorbeeld reageren op de drukte op straat of in een kantoor of op de verwarming in een huis. Daardoor kan verlichting efficiënter worden gebruikt, zodat minder energie wordt verspild. Daarnaast kunnen dergelijke lampen volgens Philips de veiligheid vergroten.

Philips wil de systemen verder uitbreiden met bedrijven als Cisco, Bosch en SAP, die platforms leveren die apparaten in staat stellen met elkaar te communiceren. Het gaat daarbij niet om exclusieve contracten. De samenwerkingen moeten vooral de technologie vooruithelpen, aldus het bedrijf.

''Licht gaat verder dan verlichting’’, stelde Lighting-topman Eric Rondolat. ''Licht is een leverancier van informatie en vormt daarmee een belangrijk onderdeel van het internet of things.’’

Philips zal zijn verlichtingstechnologie gaan bundelen met de diensten van Cisco op het gebied van netwerkbeveiliging op een wereldwijde markt die volgens de bedrijven 1 miljard euro waard is. Met behulp van internet en sensoren kan verlichting steeds slimmer worden waardoor energie kan worden bespaard en de werkomgeving verbeterd kan worden.