De aandelenbeurs in Tokio is woensdag opnieuw lager gesloten. Een onverwachte stijging van de Japanse machineorders werd tenietgedaan door de aanhoudende zorgen over de daling van de grondstofprijzen. 

De Nikkei eindigde uiteindelijk 1 procent in de min op 19.301,07 punten en zakte daarmee naar het laagste niveau in meer dan drie weken.

Uit cijfers van de Japanse overheid bleek dat de orders voor machines, een belangrijke indicator voor de bedrijfsinvesteringen, in oktober met 10,7 procent op maandbasis zijn gestegen. Economen hadden een orderafname voorzien.

De Japanse machinebouwer Komatsu verloor 1 procent. De op één na grootste producent van machines voor de mijnbouw en bouwsector ter wereld verwacht dat 2016 opnieuw een lastig jaar zal worden. Het bedrijf ondervindt hinder van de gedaalde grondstofprijzen waardoor klanten investeringen uitstellen.

De andere belangrijke beursgraadmeters in het Verre Oosten lieten ook verliezen zien. De All Ordinaries in Sydney sloot 0,6 procent lager. De Kospi in Seoul verloor een fractie en de Hang Seng-index in Hongkong daalde 0,4 procent. De Chinese Shanghai Composite zakte 0,3 procent, nadat was gebleken dat de Chinese inflatie in november is uitgekomen op 1,5 procent. De producentenprijzen namen daarentegen opnieuw af.