Het Amerikaanse chemieconcern Dow Chemical en branchegenoot DuPont zouden vergevorderde gesprekken voeren over een samengaan. 

Een deal, de grootste ooit in de chemiebranche, zal mogelijk deze week al worden aangekondigd melden bronnen. Na een fusie zal het nieuwe bedrijf mogelijk opbreken in twee of drie losse ondernemingen, om problemen met toezichthouders te voorkomen.

Dow Chemical en DuPont vormen samen het op één na grootste chemieconcern na het Duitse BASF. Op het vlak van zaden en verdelgingsmiddelen passeren ze Monsanto.

Woordvoerders van Dow Chemical en DuPont, die overigens beide ook actief zijn in Nederland, wilden geen commentaar geven.

Kostenbesparingen

DuPont heeft een marktwaarde van 58,4 miljard dollar, die van Dow is 59 miljard dollar. Een samensmelting zou voor 3 miljard dollar aan kostenbesparingen opleveren, aldus kenners.

Naar verluidt wordt topman Andrew Liveris van Dow de voorzitter van het gecombineerde bedrijf en DuPont-baas Ed Breen de topman. Laatstgenoemde heeft ervaring in het opbreken van ondernemingen, zoals eerder bij het Amerikaanse Tyco.