De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met verlies gesloten. Ook op Wall Street stond de handel onder druk door tegenvallende berichten over de Chinese economie. Die wakkerden, net als in Azië en Europa eerder op de dag, de zorgen over de wereldeconomie aan.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,9 procent in de min op exact 17.568 punten. De brede S&P 500 zakte 0,7 procent tot 2063,59 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq verloor 0,1 procent bij een stand van 5098,24 punten.

Door de groeiende economische zorgen stonden aandelen van grondstofbedrijven onder druk. In de Dow Jones bungelde Caterpillar onderaan met een verlies van krap 3 procent. Dat bedrijf levert veel machines en voertuigen aan de mijnbouwindustrie. Olieconcerns Chevron en ExxonMobil gingen 1 en 2,8 procent omlaag.

Chipconcern Fairchild Semiconductor International won 5,6 procent na de melding van de ontvangst van een nieuw overnamebod. Dat bod is hoger dan de aanbieding van ON Semiconductor, waar Fairchild eerder overeenstemming mee bereikte. Het aandeel ON ging 7 procent omlaag.

Chipotle

Branchegenoot Qualcomm zakte bijna 6 procent. De Europese Commissie verdenkt de chipproducent van het overtreden van de mededingingsregels en heeft voorlopige resultaten gepubliceerd van een onderzoek naar de zaak.

Restaurantketen Chipotle Mexican Grill kende weer een lastige dag door de voortslepende crisis rond de uitbraak van e.coli bij het bedrijf. Afgelopen weekeinde werden dertig studenten ziek na een bezoek aan een vestiging van Chipotle in Boston. Het aandeel van de fastfoodketen sloot 1,7 procent in de min.

Walt Disney

Southwest Airlines leverde 9 procent in. De luchtvaartmaatschappij liet zijn eerdere voorspelling die wees op toenemende opbrengsten dit kwartaal los.

Walt Disney (min 1,2 procent) stond ook in de belangstelling. Het entertainmentconcern verdubbelt zijn belang in het op jongeren gerichte mediabedrijf Vice Media volgens zakenkrant Financial Times naar 10 procent. Daar staat een totale investering van 400 miljoen dollar tegenover.

De prijs van een vat Amerikaanse olie lag met 37,63 dollar een fractie lager dan een dag eerder. De euro werd voor 1,0895 dollar verhandeld, tegen 1,0880 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.