De effectenbeurs in Amsterdam is woensdag met een klein verlies gesloten. Het bescheiden herstel in de middaghandel kon niet worden vastgehouden. 

Elders in Europa lieten de beurzen ook een negatief beeld zien.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,2 procent lager op 440,85 punten. De Midkap steeg 0,6 procent naar 682,34 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren tot 1 procent. Londen ging 0,2 procent omlaag.

In de AEX stond kabelbedrijf Altice onderaan met een verlies van 5,3 procent. Staalconcern Arcelormittal was koploper onder de hoofdfondsen met een plus van 3,5 procent.

KPN

KPN behoorde tot de stijgers in de AEX met een winst van 0,6 procent. Zakenkrant The Wall Street Journal meldde dat het Franse telecomconcern Orange mogelijk interesse heeft in een overname van KPN. Orange zou met overnames willen voorkomen dat het zelf een overnameprooi wordt.

De chemiebedrijven stonden in de belangstelling door berichten dat het Amerikaanse chemieconcern Dow Chemical en branchegenoot DuPont willen fuseren. Dow Chemical en DuPont zullen samen het op één na grootste chemieconcern vormen na het Duitse BASF, dat 0,7 procent daalde in Frankfurt. In de AEX won speciaalchemiebedrijf DSM 2,5 procent.

Anglo American

Anglo American zakte in Londen 1,2 procent na een adviesverlaging door Jefferies. Het mijnbouwconcern raakte dinsdag al 12 procent aan beurswaarde kwijt na het schrappen van het dividend. Het aandeel is dit jaar al bijna 75 procent in waarde gedaald.

De euro was 1,0989 dollar waard, tegen 1,0880 dollar bij het Europese slot op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 37,20 dollar. Brentolie werd 0,8 procent goedkoper op 39,92 dollar per vat.