Marjan van Loon wordt per 1 januari de nieuwe president-directeur van Shell Nederland. Ze is de eerste vrouw die de functie gaat bekleden. 

Het olie- en gasconcern maakte maandag bekend dat de huidige topman, Dick Benschop, op dezelfde datum een andere rol krijgt binnen Shell International.

De 49-jarige Van Loon werkt al 26 jaar voor Shell en is sinds 2009 vicepresident van het onderdeel LNG & Gas Processing. In die functie is ze onder meer verantwoordelijk voor de 'Prelude', 's werelds grootste schip dat ver uit de westkust van Australië dienst gaat doen als gasfabriek.

Ervaring

''Marjan brengt een schat aan ervaring en expertise mee om deze belangrijke positie in te vullen'', zei bestuursvoorzitter Ben van Beurden.

Benschop was vanaf 1 mei 2011 topman van Shell Nederland. Hij gaat in zijn nieuwe functie zorgen voor een betere aansturing van samenwerkingsverbanden waarover Shell geen directe controle heeft. Doorgaans heeft het concern minderheidsbelangen in die gezamenlijke ondernemingen.

Shell heeft dergelijke deelnemingen zowel aan de winningskant (upstream) als aan de chemie- en verkoopkant (downstream) in onder meer Italië, Egypte, Kazachstan en Brunei.