Het Amerikaanse industrieconcern General Electric (GE) heeft de voorgenomen verkoop van zijn divisie voor huishoudelijke apparaten aan het Zweedse Electrolux afgeblazen vanwege weerstand van toezichthouders.

Electrolux en GE sloten in september vorig jaar een overeenkomst, waarbij Electrolux GE Appliances voor 3,3 miljard dollar zou kopen. Volgens de Amerikaanse autoriteiten zou de overname echter slecht zijn voor de concurrentie op de markt voor huishoudelijke apparatuur. Daarom werd een zaak aangespannen om de deal te blokkeren.

Electrolux, bekend van merken als AEG, Zanussi en Frigidaire, hoopte met de overname zijn positie op de Amerikaanse markt te kunnen versterken.

Voorstellen

Het bedrijf gaf aan het schrappen van de deal te betreuren. Electrolux moet nu 175 miljoen dollar betalen aan GE voor het mislukken van de overname. Het concern zei dat voorstellen zijn gedaan aan de Amerikaanse autoriteiten om alsnog goedkeuring te kunnen krijgen voor de acquisitie.

GE liet weten naar een andere koper te zoeken voor het onderdeel.

Op de beurs in Stockholm kelderde het aandeel Electrolux maandag 15 procent na het mislukken van de overname. Later in de ochtend liep het verlies iets terug.